teisipäev, 30. detsember 2014

Jõuludieet vol2 - põdrapraad

Jällegi üks lahjemast, aga sugugi mitte halvemast lihast toit.
Kõigepealt lihast, kätte sattus neljakilone praetükk, mis oli ka vakumeeritud. Nagu veiseliha, nii on ka põdraliha parim kui ta saab aega laagerduda, mina hoidsin liha enne toiduks valmistamist tavalises külmkapis pluss nelja kraadi juures kaks nädalat. See on mõistlik aeg, et liha muutuks pehmemaks ja muredamaks. Siit ka väike soovitus, ostes poest värsket veiseliha, laske see vakumeerida ja laagerdage enne toiduks tarvitamist, paar-kolm nädalat tavalist külmkappi on hea, mingit mõtet ei ole sellist aega liha säilitada soovides seda sügavkülma panna. Laagerdamisest lähemalt siin. Kuigi poes on juba ammu müügil ka laagerdatud liha, saab seda edukalt ise ka kodus teha, pidades kinni elementaarsetest toiduhügieeni nõuetest.
Praad sündis aga nii - liha vaakumist välja paberiga kuivaks. Kiire igast küljest pruunistamine kuumal pannil, maitsestamine ja ahju.
Mina maitsestasin nii:
Panin uhmrisse kadakamarju, vürtspipart, rosepipart, musta pipart, rosmariini, jämedat soola ja uhmerdasin pisut peenemaks. Määrisin liha õli ja saadud seguga kokku. Panin hautamispotti veel ka peotäie küüslauguküüsi, teise musti ploome ja kaks kaneelikoort. Liha hautamispotti ja pool klaasi vett ka põhja.
Praad läks 200 kraadini eelsoojendatud ahju, siis alandasin temperatuuri kohe 150 kraadini ja lasin lihal neli tundi kaane all tiksuda. Kahe tunni möödudes keerasin külge ka. Pärast liha potist väljavõtmist keetsin kastme kokku. Kaste on oluline, kuna metsloom, nagu ikka, on taine ja kuivemapoolne. Kõrvale ahjujuurikad ja punane vein.
Valmis praest pilditegemine ununes, aga tükk oli igatahes aus.

neljapäev, 25. detsember 2014

Jõuludieet - küülik

Kuigi ma ülesöömist ei karda, võib aeg-ajalt ka mõne lahjema pala lauale panna. Küülik seda täpselt on. Jalgratast leiutama ei hakanud, käies Liina juurest veini ostmas, sain kaasa ka küülikuretsepti tema uuest liharaamatust.
Retsept ise on imelihtne.
Tükelda küülik, raputa tükkidele soola-pipart, paneeri jahus ja pruunista kiirelt kuumal pannil.
Lao tükid hautamispotti ja nende vahele viska mõned rosmariinioksad, peotäis musti kuivatatud ploome ja mõned küüslauguküüned. Vala peale 400 ml punast veini ja hauta tunnike 175-kraadises praeahjus. Siis võta potikaas maha, tõsta kuumus 200 kraadini ja lase veel veerand tundi ahjus olla. Valmis ta ongi. Paksuks ei tee ja ägama ei võta. Juurde näiteks rohelist salatit ja ahjus küpsetatud peedisektoreid. Lõppu ka õpetus, kuidas käituda jõuluvanaga ohutult.
Küülik ühes tükis.
Mina tükeldan nii - käpad-koivad ja siis sadul neljaks. Üle jäävad nahkjad küljed ja ribid, nendest võib teha puljongit.
Pruunistatud, enne ahjuminekut.
Ahjust tulnud. Kui on soov saade tummisemat kastet, võib liha potist välja võtta ja kastme rohkem kokku keeta.