esmaspäev, 19. oktoober 2009

Oasupp

Praegusel ajal on kasutatakse palju erinevaid herneid-ube, midaiganes sellelaadseid asju erinevates toitudes. Kidney oad, valged oad, punased oad, oad tomatikastmes, kikerherned, läätsed - valik missugune. See on hea. Ära on aga unustatud vanad head põldoad. Need mis koos kaunaga soolvees keedetuna või singi ja küüslauguga läbi praetuna on ideaalsed õlle kõrvale, millest saab hea leivamäärde või salati, need on kasutuses järjest vähem. See on halb. Vea paranduseks üks korralik ilma viguriteta supp.

Vaja läheb;
Neli peotäit ube
pool peotäit kruupe
pool kilo suitsuribi
mõned viilud suitsusinki
üks porgand
üks sibul
kaks kartulit

Et ubadest õhtul süüa teha, peab nad eelmisel õhtul likku panema.
Pane suitsuribi külma veega keema, riisu vahtu ja keeda ca tund. Võta ribid välja, pane potti leotatud oad ja pestud kruubid. Keeda. Samal ajal lõika ribide küljest liha lahti, haki peeneks ja viska potti tagasi. Lõika pannile singiribad, prae pisut, lisa porgandiribad ja sibul. Lisa kõik see supile, samuti kartulikuubikud. Keeda, maitsesta vajadusel soolaga. Valmis. Supi peale sobib hästi hapukoor ja/või porru.

teisipäev, 13. oktoober 2009

Tiramisu

Tiramisu on üks väheseid magustoite, mida ma olen alati nõus sööma. Olen saanud erinevaid versioone erinevate retseptide järgi, siiamaani ei ole Nami-Namis olevast retseptist paremat saanud. Tallinna söögikohtadest on Controvento oma olnud kümme aastat stabiilselt hea.

Vaja läheb;
pakk Savoiardi küpsiseid (saab Stockmannist, vahest ka mujalt, Selverist näiteks)
0,5 l kanget kohvi/espressot
12 cl Amaretto mandlilikööri (kui ei raatsi DiSaronnot osta, on olemas täiesti aktsepteeritav Ofelia toodang)
3 munakollast
1 dl suhkrut
500 g mascarpone toorjuustu (soovitavalt Igor või mõni muu itaallane)
2 dl 35% vahukoort
1 tl vanillisuhkrut
kakaopulbrit

Vahusta munakollased suhkruga paksuks heledaks vahuks. Sega juurde toasoe mascarpone ning vanillsuhkruga pehmeks vahustatud vahukoor. Sega kuum kohv ja liköör, lase jahtuda. Kasta pooled küpsised ükshaaval kohvisegusse ning laota mingile alusele teineteise kõrvale. Määri peale pool kreemist. Nüüd laota peale ülejäänud küpsised, neid samuti kohvi ja likööri segusse kastes ning kata kõik ülejäänud kreemiga. Sõelu valmis tordile kakaopulbrit. Valmis. Pane külmkappi vähemalt kaheks tunniks tõmbama, parim oleks hoida üleöö, või süüa õhtul hommikupoole valmistehtut.


esmaspäev, 12. oktoober 2009

Lihamaitseaine kadakamarjadega

Saanud innustust Thredahlia blogist http://thredahlia.blogspot.com/2009/09/liha-uldmaitseaine-ei-ei.html tegin ka ise peaaegu samasugust lihamaitseainet.

Vaja läheb;
1 tuttav saarlane (toob kadakamarjad)
kadakamarju
jämedat soola
rosmariini
sinepit (mina segasin mingi mahedama sinepiseemnetega prantslase ja põltsamaa oma pooleks)
mett
musta või misiganes värvi terapipart, mina kasutasin rose, musta, valge ja rohelise pipra segu

Uhmerda tuttava saarlase toodud kadakamarjad, sool, rosmariin ja pipar puruks, sega meega parajaks pastaks, lisa sinep. Maitse, kui vaja lisa mõnda kasutatud komponenti juurde. Valmis.
Pista külmkappi seisma ja ahjupraadi tehes pane sellise pastaga kokkumääritud liha ööseks külmkappi kilekotis maitsestuma. Või maitsesta liha vahetult ennem valmistamist. Muusikasoovituseks midagi päevakohast ja valimisteemalist.
http://www.youtube.com/watch?v=jP_ZqQ_kSog


pühapäev, 11. oktoober 2009

Boheemi tomatisupp apelsini ja ingveriga

Alljärgnev supp on Kalamajas asuvas söögikohas Boheem minu lemmiktoit.
Eriti hästi sobib selline särtsu maitsega söök niiskesse ja külma sügisõhtusse. Samuti on ta hea siis, kui tabad ennast mõttelt et eelmisel õhtul oleks võinud viimase cuba libre võtmata jätta. Retsept on olemas ka Nami-Nami retseptikogus, kust minagi ta võtsin ja pisut oma maitse järgi mugandasin.

Vaja läheb;
50 g oliiviõli
50 g ingverijuurt
1 apelsin
800 g ehk 2 purki purustatud tomatit
1 kanapuljongikuubik
2 dl vett
1 spl suhkrut
basiilikut
soola
musta pipart
Koori ingver. Koori apelsin, pool koort jäta alles. Haki ingverijuur, poole apelsini koor ja apelsin. Kuumuta potis õli, lisa hakitud ingver, apelsinikoor ja apelsin ning prae aeg-ajalt segades umbes 10 minutit. Lisa 2 dl vett ja püreesta saumikseriga. Sega juurde purustatud tomatid, kanapuljongikuubik, vesi, suhkur ja basiilik. Maitsesta soola-pipraga ning keeda umbes 20 minutit. Valmis. Kõrvale sobib hästi ciabatta.

neljapäev, 1. oktoober 2009

Uue väliköögi ehitus

Panen pisut pilte, varsti on valmis uus väliköök uue, kahe küttekolde ja kerisega suitsuahjuga, st. siis kuum ja külmsuitsu liha-kala-milleiganes jaoks. Projekt ja teostus omalt poolt, ahju juures on abiks üks väga hea pottsepp. Loodan et tuleb sama hea sink kui vanast ahjust (pilt blogi päises)