pühapäev, 23. august 2009

Marokopärane kikerherne-tomatisupp

Kui selja taga nädalavahetus, mis on jätnud enesetunde pisut õõnsaks, võib tervist turgutada tomatimahla, tomatisalati, tomatisupi, tomati-misiganes söögiga. Minu puhul töötab.
Retsept on pärit Nami-Namist, pisut oma maitse järgi mugandatud.

Vaja läheb;
3 sl oliiviõli
2 hakitud sibulat
hakitud varssellerit (u 100 g)
1.5 tl jahvatatud vürtsköömenit
400 g purk konserveeritud kikerherneid
0.5 laimi mahl
2 sl hakitud värsket koriandrit
peekonit (ca 200g)
Kuumuta potis oliiviõli. Lisa hakitud sibul, sellerivarred ja veidi soola-pipart. Kata pott kaanega ning hauta tasasel tulel umbes 10 minutit, kuni sibul ja seller on pehmed (ära pruunista!) Lisa jahvatatud vürtsköömen ja kuumuta veel minut. Lisa tomatikonserv, suhkur, nõrutatud kikerherned ja kuum puljong. Keeda tasasel tulel 5 minutit. Lisa laimimahl, hakitud koriander ja krõbedaks praetud peekoniribad. Serveeri. Tervis tulebki tagasi. Muusikasoovitus sedakorda nostalgiline ja Itaaliast. Milline naine! http://www.youtube.com/watch?v=Q0wZQbK938Y

esmaspäev, 10. august 2009

Gazpacho

Selle nime taha peidab ennast lihtne ja maitsev suvine söök, Hispaaniast, täpsemalt Andaluusiast pärit külm tomatisupp, mida meil on parim teha tomatihooajal, kui müüdav tomat ei meenuta maitselt salvo kelku, nagu enamus aega aastast. Konkreetne retsept on pärit Nami-Namist.

Vaja läheb;
1 kg tomateid
2 viilu saia
1 punane paprika
2 küünt küüslauku
1 tl suhkrut
2 kuni 3 sl punast veiniäädikat
2 kuni 3 sl külmpressitud oliivõli
soola, purustatud musta pipart
paar tilka Tabascot soovi korral

Pane tükeldatud tomatid, puhastatud ja tükeldatud paprika, küüslauguküüned ja tükkideks murtud saiaviilud köögikombaini. Lisa oliiviõli ja veiniäädikas, maitsesta soola ja pipraga. Töötle ühtlaseks püreeks. Pane kaetult külmkappi jahtuma. Enne serveerimist kontrolli maitset - vajadusel lisa veel soola, pipart, Tabascot või veiniäädikat. Serveeri jääkuubikute, peenelt hakitud värske kurgi ja punase sibulaga. Selle söögi alla kõlbab pits külma korralikku viina. Muusikasoovitus sedakorda Indiast:) http://www.youtube.com/watch?v=ZA1NoOOoaNw&feature=related

neljapäev, 6. august 2009

Või

Aeg-ajalt tabab mind ületamatu soov süüa mingisugust maitsega võid. Kuna nn. "õiget" võitegu ei ole eri põhjustel võimalik läbi viia, siis pakun omapoolse lihtsa ja kiire variandi maitsvaks võileivakatteks.

Vaja läheb;
400 g pakk 35% koort (tavaline vahukoor)
murulauku, tilli, peterselli, vms. ürti/ürte
jämedat soola või soolahelbeid

Pane vahukoor blenderisse, sauseguriga kaasasolevasse kinnisesse topsi, köögikombaini või muusse anumasse kus saab mikserdada. Mina kasutan sauseguri topsi ja lõiketeri selle sees.
Vala koor anumasse, lase vahtu ja siis veel pikalt niikaua edasi kuni vahust saab või ja eraldub vedelik. Vedelik vala ära, pane või kaussi, lisa hakitud ürt/ürdid, sool ja mudi veel lusikaga. Selle käigus eraldub veel vedelikku, vala ka see ära. Valmis. Pildil on või murulaugu ja jämeda soolaga, mulle meeldib kui soolaterad on sees. Serveeri värske leivaga.
Sedakorda ka juurde üks muusikasoovitus:) http://www.youtube.com/watch?v=fw07CDid0JM

teisipäev, 4. august 2009

Focaccia

Järjekordse pisut võõrapärase nime taga on sedakorda üks suhteliselt tavaline küpsetis, ehk siis
focaccia on pärit itaalia köögist ja sisuliselt makaroonikupärane lapik pärmitaignast sai.
Idee on pärit sellest blogist http://maitsev.wordpress.com/

Vaja läheb;
350 g jahu
200 ml sooja vett
50 ml extra virgin oliiviõli
2 tl kuivpärmi (mina kasutan Veski-Mati oma, ei pea veega segama,
võib kohe jahu sisse segada)
0.5 tl soola

Sega omavahel kuivained, tee kuivaintesegusse süvend, kalla sinna vesi ning oliiviõli ja sõtku taigent 5-6 minutit. Kui jahu-pärmi-õli-soola segust on saanud ühtlane taignamass, jäta see 1,5 tunniks kerkima. Kui taigen on kerkinud, sõtku ta uuesti läbi ja tõsta õlitatud või küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ning lase uusti ca1 h kerkida. Seejärel kata focaccia meelepäraste maitseainetega. Mina valisin mustad oliivid ja päikesekuivatatud tomatid ning niristasin peale veidi oliiviõli ja riputasin jämedat soola. Pressi oliivid julgelt taigna sisse,siis tekivad sinna süvendid ja oliiviõli ei valgu focaccia külgedelt laiali. Küpseta saia 200-kraadises ahjus ca 30 minutit. Serveeri soojalt! Ära unusta veini.