esmaspäev, 20. juuli 2009

Maasikasorbett ja Margarita

Hooajal tuleb ikka hooajakaupa tarbida. Kodune külm sorbett võib tihti olla parem kui poest toodud jäätis. Alljärgnev retsept ei pretendeeri mingisugusele autentsusele, vaid on ise kokku pandud mitmest võimalusest kuidas sorbetti teha.

Vaja läheb;
kilo maasikaid
4 spl suhkrut
1 tl vanillisuhkrut
2 munavalget
väike sorts laimimahla või suurem sorts valget veini

Vahusta munavalged mikseriga koos vanillisuhkruga tugevaks vahuks. Purusta maasikad koos suhkru ja laimimahla (või veiniga) blenderis või sauseguriga. Saadud maasikasegu võid veel ka mikseriga pisut "õhutada". Vala munavaht ja maasikaplögin kokku, sega lusikaga ühtlaseks ja pane toidukarpidega vähemalt neljaks tunniks sügavkülma. Siis lase uuesti sauseguriga plöginaks. Või lase uuesti järgmisel päeval. Lase uuesti külmuda.Valmis. Serveeri koos mündi või melissilehega.
Kui maasikaid on ikka veel üle, sega margaritasid.
Margaritaretsept ei pretendeeri samuti autentsusele, aga tee umbes nii;
2 cl cointreaud või maasikalikööri
4cl tequilat
poole laimi mahl
12cl sorbetti või lihtsalt külmunud toormoosi või külmunud maasikaid
Kõik komponendid korraks blenderisse ja valmis ongi. Kui toormoos on soe, lisa blenderisse jääd. Serveeri preilidele, garneeri sujuva lobaga.

pühapäev, 12. juuli 2009

Sütel märjas ajalehes valmistatud haug

Ülilihtne söök kalasõbrale.

Vaja läheb;
Terve haug(id)
valget pipart
soola
võid
sidrunimahla
tilli

Puhasta kalad, maitsesta soola, pipra ja sidrunimahlaga, topi kõhtu tilli ja tükike võid. Keera kala ajalehe sisse, kasta ajalehed korralikult läbimärjaks ja pane sütesse. 10 min ühelt ja 10 min teiselt poolt. Valmis. Samamoodi võib valmistada näiteks ahvenaid. Ära unusta külma valget veini.

Grillitud kotletid

Kui grillihooaeg juba närvidele käib, tuleb lihtsalt grillitava sortimenti laiendada. Edukalt saab grillil teha näiteks kotlette.

Vaja läheb;
500 g hakkliha (mina kasutasin Rakvere lihaveise delikatesshakkliha)
paar marineeritud kurki
paar muna
tabascot
adžikat
soola
pipart

Sega hakklihasse väikesteks kuubikuteks lõigatud kurk, lisa munad, maitsesta. Mina kasutasin tabascot ja adžikat maitsestamisel, aga kindlasti võib kasutada sibulat, küüslauku, ketšupit, sinepit - kuidas fantaasia ja maitsemeel lubavad. Vormi saadud taignast suuremat sorti kotletid ja grilli. Proovi jatta väljast küpseks ja seest kergelt roosakaks ja mahlaseks. Valmis.


neljapäev, 9. juuli 2009

Plov sealihaga

Kuna eelnev postitus eeldab ka korralikku kõhutäit, siis plov ohtra lihaga on üks korralik suutäis. Retsept on pärit Nami-Namist, korduvalt järgi proovitud ja väga hea, pisut minu maitse järgi kohendatud.

Vaja läheb;
500 g sealiha
3 suurt sibulat
2 porgandit
2 dl riisi
8 dl vett
1 puljongikuubik
3 sl sojakastet
3 küünt klüüslauku
tsipake vürtsköömenit

Lõika liha mõistlikeks kuubikuteks, nii kuupsentimeetristeks. Koori ja tükelda sibulad ja porgandid. Pruunista liha pannil, maitsesta soola-pipraga, kui on siis ka vürtsköömeniga, lisa sibul, küüslauk ja porgand, prae veel pisut. Vala kogu kupatus potti, milles on kuum puljongi ja sojaga maitsestatud vesi, lisa riis, sega kõik läbi, lase korraks keema tõusta ja tõsta pott praeahju, 175 kraadi ja 45 minutit. Valmis.
Kui sul ei ole potti mis kannataks koos kaanega praeahju panekut, hauta niisama pliidil vaiksel tulel ja pole kah häda midagi. Pildilolev söök ongi tehtud maal pliidil, ilma praeahjuta. Ära sega hautamise ajal.

Pits viina

Sedakorda on retsepti asemel link. Kunst. Puhas kuld. Pisar tuleb silma:)
http://ziza.ru/2008/03/28/klassika_russkogo_izobrazitelnogo_isskustva_natjurmorty_pjatnichno_.html

kolmapäev, 1. juuli 2009

Külm borš (saltibarsciai)

Suvel söövad leedukad ohjeldamatult külma suppi, seda müüakse isegi ämbrikestega supermarketis, samuti on müügil spetsiaalne keefir. Meil on inimesteni jõudnud küll palju kaugemalt maalt gazpacho, ehk siis hispaanlaste külm tomatisupp, Leedu külma borši kohtab aga näiteks söögikohtade menüüdes märksa harvemini. Retsepte, "neid õigeid" on kümneid. Panen siis ka oma versiooni, mis erilisele autentsusele ei pretendeeri, kuna mina lisan ka vorsti või sinki, lihasööja asi. Niisiis,

Vaja läheb;
Liiter keefiri
200g riivitud keedupeeti
peotäis rohelist sibulat
pool peotäit tilli
värsket kurki
paar keedetud muna
keeduvorsti või sinki (soovi korral, mina soovitaks)
soola

Haki kõik komponendid peeneks ja viska potti, maitsesta, sega. Valmis. Eriti he on see toit siis kui ta saab külmkapis tunnikese tõmmata. Serveerimisel anna eraldi juurde väike taldrik paari kuuma keedukartuli või törtsukese kartulipudruga. Hea suvine söök, eriti neile kes on kriitilised oma rannafiguuri osas.