neljapäev, 28. mai 2009

Lihtne borš

Suppide koha pealt teeksin natukene purgisupivastast propagandat. Purgisuppe on küll suur valik, nad valmivad kiirelt, seisavad kaua jne. aga ... see spetsiifiline maitse olenemata tootjast on ikka suhteliselt vilets. Söön ka ise purgisuppi hädakorral, rõhk sõnal hädakorral. Tegelikult valmib enamus lihtsaid suppe väga kiiresti, (kui just ise kuus tundi puljongit ei keeda, hernesupp ja veel mõned). Kulutada 20 min. rohkem on maitseelamuse koha pealt igati mõistlik investeering, samuti saab ju süüa tehes õlut juua, telekat vaadata vms.

Tarvis läheb;
400 g pakk riivitud keedupeeti
300-400 g sea või veiselihakuubikuid
kaks porgandit
kaks sibulat
kaks kartulit
pool hakitud värsket kapsast
puljongit (käib ka kuubik)
soola
suhkrut
30% äädikat
terapipart
loorberit
soovi korral paar-kolm küünt küüslauku ja viilakas soolapekki

Pruunista soola-pipraga maitsestatud lihakuubikud pannil ja vala potti, vala peale puljong. Keeda lihakuubikuid olles lisanud pipra ja loorberi, samal ajal prae pannil kergelt läbi hakitud sibul ja porgand. Lisa vette kapsas. Keeda. Lisa sibul, porgand, kartul ja peet. Kui lisad peedi, lisa kohe 2 spl äädikat ja 1 spl suhkrut. Keeda. Valmis. Maitse ja soovi korral lisa veel äädikat või suhkrut. Soovi korral võid teha ka järgnevat: Purusta hakitud küüslauk ja soolapekk uhmris ühtlaseks pastaks või haki lihtsalt väga peeneks. Lisa see supile pärast poti tulelt võtmist ja lase supil kaane all enne söömist 10 min tõmmata. See trikk käib tegelikult ukraina borši juurde, aga sobib ka sellele supile. Kui ei ole kindel kas see sulle maitseb, katseta ühe taldrikutäiega. Serveeri hapukoore ja hakitud maitserohelisega.
Nüüd on astutud esimene samm purgisuppide spetsiifilise lõhna ja maitse vastu.


kolmapäev, 27. mai 2009

Värske salat kanafileega

Kerge suvine salat neile kes soovivad rannahooajaks vormis olla, samas korralik kõhutäis neile keda ei huvita rannahooaeg vaid lihtsalt maitsev kõhutäis.

Tarvis läheb;
kurki
tomatit
mugulsibulat
musti oliive
fetajuustu
rukolat, rooma salatit või misiganes salatilehti
kanafileesid vastavalt sööjate arvule
Kastmeks;
külmpressitud oliiviõli
sidruni või laimimahla
purustatud musta pipart
soola võib soovi korral pisut panna, aga arvesta et feta on piisavalt soolane

Haki salati koostisained. Prae soola ja pipraga maitsestatud kanafilee(d) kuldseks. Vala kaste salatile, sega õrnalt läbi ja serveeri kohe kuuma kanafileega.


teisipäev, 26. mai 2009

Oblika-karulaugusupp

Millal veel siis maltsa süüa kui mitte kevadel? Kuna ise metsa alla ei läinud, sain abi turult. Nõmme uuel turul on küll karulaugu- ja oblikakimbu hind täiesti jabur (a 14 eek kimp) aga
kui ma juba kord seal olin, siis ära ma nad ostsin.

Supp valmis järgnevalt;
300 g loomalihakuubikuid
kartulit
porgandit
kaalikat
karulauku
oblikaid
juurviljapuljongit

Pruunista pannil liha, vala potti kus on vesi koos juurviljapuljongiga, keeda, lisa juurviljad. Keeda. Lisa hakitud karulauk ja oblikad, ära enam keeda, tõmba pott tulelt ja lase supil kaane all pisut "tõmmata". Serveeri hapukoorega. Pildi kvaliteet on paraku alla igasugust arvestust.

pühapäev, 24. mai 2009

Õlles hautatud hapukapsad kanaga

Kuigi jõulud olid ammu ja uued on mägede taga, tabab mind aeg-ajalt siiski isu talviste toitude järgi. Õlles hautatud kapsas on nendest üks lemmikuid. Keda huvitab kehakaal, või lihtsalt pisut ebatavaline koostisosa hautatud kapsastes, siis selleks on kana. Retsept on pärit Nami-Nami retseptikogust http://www.nami-nami.ee/recipe.php?q=detail&pID=7291 ja Eesti rahvusköögist minupoolsete mugandustega vastavalt oma maitsele.

Tarvis läheb;
1 kg hapukapsast
30cl tumedat õlut (näiteks Saku Tume, Pulsi tume kirsiõlu vms)
30cl õunamahla
1oo g fariini või toorroosuhkrut või mett
1-2 tl soola
4-6 kana poolkoiba
näputäis köömneid

Vala õlu ja mahl potti, sega juurde sool, suhkur ja köömned. Lao õlle sisse poolkoivad, pane peale kapsad ja veendu et vedelik katab kõik ilusti ära. Kui mitte, siis vala juurde veel törts õlut sellest pudelist mida sa söögitegemise kõrvale jood. Hauta ca tund aega vaiksel tulel, seejärel õngitse välja poolkoivad, mis peaks olema nii pehmed et liha on kondi küljest täiesti lahti. Eemalda kondid, haki liha peeneks ja sega kapsaste sisse tagasi. Valmis.


laupäev, 23. mai 2009

Värsked hapukurgid

Kuna poodi ja turule on ammu müügile jõudnud lühikesed kurgid, tekkisid neelud värskete hapukurkide järgi. Nüüd on kaks varianti, kas osta turult suhteliselt utoopilise hinnaga paar kurki või võtta sügavkülmast talv läbi jalus olnud karbid tilliõisikute/vartega ja mustsõstralehtedega ning teha ise sobiv kogus. Minul oli võimalik kasutada teist varianti.

Marinaadiks lollikindel segu;
1 l keeva vett
1 spl soola
1 spl suhkrut
1 spl äädikat
1 küüs küüslauku
Kuna minul kulus marinaadi kaks liitrit, (ca 1,5 kg kurkide kohta), siis ka kogused vastavalt kaks korda suuremad, küüslauku rohkemgi. Eks see ole maitse asi, äädikat võib ka pisut rohkem olla, aga üldiselt sellise marinaadiga ei anna äparduda.
Et kurgid kiiremini valmis saaksid, lõikasin neil otsad maha ja valasin marinaadi peale suhteliselt kuumalt. 24 h pärast olid söödavad, 48 h pärast väga head ja 72 h pärast otsas.